Yaşlılarda Hafıza Kaybını Önlemek Ve Kahkaha
Kahkaha ve mizahın yaraları arasında özellikle yaşlılarda hafıza kaybında önemli rol oynadığı yapılan çalışmalarla görülmüştür.
Yapılan araştırmalarda stres hormonu ile kortizol hormonunun yaşlı yetişkinlerde öğrenme yeteneğine zarar verdiği gözlemlenmiştir. Bu yeni çalışmada ise neşe ve kahkahanın kortizol hormonu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmacılar sağlıklı bir gurup yetişkin ile diyabet hastası bir gurup yaşlılara 20 dakikalık komik videolar izletmişlerdir. Ve hiç video izlemeyen gurup ile karşılaştırılmışlardır. Komik video izleyen gurupların kortizol düzeylerinde önemli düşüşler olduğu ve hafıza testlerinde daha iyi olduğu görülmüştür . Sağlıklı gurupta hafıza testlerinde önemli gelişme olmuştur diyabet gurubunda kortizol seviyeli büyük düşüş göstermiştir. Çalışma San Diago Deneysel Biyoloji bölümünde gerçekleştirilmiştir .Çalışmanın katılımcılarından Lee Berk göre daha az stres iyi bir bellek ve mizah, kahkaha kortizol gibi stres kaynaklarını azaltır, kan basıncını düşürür ve ruh sağlığını önemli derecede arttırır. Ve endorfin , dopomin salgılanmasını arttırarak beyne zevk ve ödül duygusunu yaşatır. Bu önemli nöro kimyasal değişikliklerin sırasıyla bağışıklık fonksiyonlarını daha güçlü , daha iyi hale gelmesini sağlar. Kahkaha hayatımızda özellikle yaşlılarda sadece iyi bir ilaç değil aynı zamanda önemli bir hafıza arttırıcıdır. Ve kahkahanın hayatımızda yaydığı “gama dalga bant frekans” denilen beyin dalga aktivitesi ile bizim yaşam kalitemizi etkileyen değişiklikler yarattığı gözlemlenmiştir.
Özellikle yaşlıların iyileştirme ve hafıza kaybını önleme programlarında çok önemli bir yere sahip olan kahkaha ve neşe kullanılacak ilaçlardan daha ön sırada yer almalıdır. Beyin sağlığımıza yararları ve dolayısıyla fiziki sağlığımız yararları saymakla bitmeyecek kahkahanın yüzümüzden hiç eksik olmaması dileğiyle.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.