Uyku Ve İştah Kontrolü
Uyku ve yemek ikisi de insanın yaşamı işçin gerekli olan temel fonksiyonlardır. İkisi de birbirine derinden alakalı biyolojik süreçlerdendir.
Bilim adamları uyku ve yemek yeme arasındaki bağlantıyı araştırmışlardır. İştah ve uykunun aynı zamanda yemek ve uykunun birbirine paralel olduğunu görmüşlerdir. Bilim adamları uyku düzenleyen bir molekülün iştah düzenlenmesi de önemli rolü olduğu görülmüştür. Brandies Üniversitesi’ ndeki araştırmacılar beyindeki nöropeptid lerin beynin hücreleri arasın da uyku aktivite düzeylerini etkilendiğini aynı zamanda Nöropeptilerin beynin iştah kontrolü arasındaki iletişim sağlayan molekülleri düzenlenmesinde de etkili olduğunu gözlemlemişlerdir. Bu keşif ile uyku ve yemek arasında nörolojik bir bağlantılı bir pencere olduğu bulunmuştur. Uyku ve yemenin arasındaki fizyolojik olarak tam bir açıklama olmasa da yeme ve uykuyu düzenleyen bir ortak sinyalin fonksiyonu ve somut nörolojik bağlantı kurdukları bilinmektedir. Diğer son araştırma da uyku ve yeme kilo kontrolü için olası etkileri üzerine beyin tabanlı bağlantıları araştırılmaktadır.Bazı gıdaların uykuya daha rahat uyumaya teşvik ettiği bilinmektedir. Potasyumdan zengin meyve ve koyu yeşil yapraklar sebzeler dahil uykuya yardımcı besinlerdir. Yüksek yağlı besinler ise uykuya müdahale ettiği gözlemlenmiştir. Buna paralele olarak çok az veya çok fazla uykunun da iştahı değiştirdiği, açlık ile ilgili bazı hormonlara da hasara yol açtığı görülmüştür. Yeterli uyku uyuyamadığımız zamanlarda daha yüksek kalorili gıdalara karşı isteğimiz artar. Gece geç saatlere kadar uykusuz kalmak kalorisi yüksek gıdalar tüketme eğilimi arttırdığı için kilo almaya neden olabilinmektedir.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar gıda seçenekleri ile uyku eksikliğinin beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırmışlardır. Sağlıklı uyku ve uykusuz iki gurup üzerinde gıdaların bir dizi resimleri gösterilerek MRI taramaları kullanılarak nörolojik etenlikleri tespit edildi. Taramalar beynin ödül merkezi iyi dinlenmiş gurubun daha uykusuz grup arasında yüksek kalorili gıdaların görüntülerine daha güçlü tepkiler verdiği ortaya koymuştur. MRI taramaları uyku eksikliğinin davranış kontrolünü düzenleyen beyin alanın da faaliyet azaldığını göstermiştir. Bu çalışma gösteriyor ki yetersiz uyku kötü yemek yemeye meyilli hale getiri ve sağlıksız yüksek kalorili yiyeceklere karşı dürtüler üzerindeki kontrolümüzü azaltır. Beş gece en azla dört saat uyku uyuyan gurubun abur cubur resimlerine bakarken beynin ödül merkezinde büyük bir aktivite gözlemlenmiştir. MRI taramaları uykusuz gurubun sağlıklı gıdalara gördüklerinde bu şekilde tepki vermedikleri izlemiştir. İyi dinlenmiş gurubun ise abur cubur görüntülerine ödül merkezi yanıt vermemiştir.
Uyku problemleri ile aşırı yemek yeme ile ilişkili metabolik sorunlar oluşturur. Ve uzun vadeli sağlık sorunları ile ilgili riskleri yükseltmektedir, sağlıksız uyku düzeni sürekli hala geldiğinde ciddi hastalıkları riskini arttırır bunlardan bazıları kardiyovasküler hastalıklar,bazı tip kanserler, ve diyabetetkiler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.