Utangaçlık Doğuştan Mı?
Utangaçlık bir çok kişinin yaşadığı kimilerinde boyutu aşırılara kaçarak sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bir durumdur. Utangaçlık aslında koruma mekanizmasının kendini koruma güdüsünden kaynaklanan bir duygu olup aşırısı sosyal fobi türüdür.
Peki doğuştan utangaç mı doğarız ? Aslında tabi ki doğuştan gelen bir koruma güdüsü insanda var olsa da çekinme güdüsünün fazlalığı tabi ki doğuştan gelmez fakat anne ve babanın rol ve duygularda örnek olduklarını göz önünde bulundurursak utangaç bir anne babanın çocuklarında da utangaçlık duygusunun yüksek olacağı bir gerçek. Çocukluk döneminde çocuğun özgüvenini geliştirmek onun ileride utangaçlık ve sosyal fobiden uzak olmasını sağlar. Utangaçlık üç farklı karakteristik özellikle benlik duygusu içerir, benlik yapısı ise 18 aya kadar gelişmez yani bu da bize utangaçlığın doğuştan gelmediğini açıklayan güzel bir açıklama. Bireyler benlik duygusu ile doğmazlar dünyanın en büyük düşünürlerinden , Charles Darwin 1870 ‘li yıllarda yaptığı çalışmalar ve araştırmalarında çocuklarda benlik duygusunun kendilerini aynada tanımaya başladığı dönemden yani yaklaşık 15 -18 aylık dönemlerinde oluştuğu görüşündedir. Harvard Üniversitesinde Dr.Jerome Kagan ve arkadaşları yaptıkları araştırmalarda bebeklerin yaşamlarının ilk dönemleri ve 0-7 yaşa kadar olan dönemlerinde yabancılara karşı savunma mekanizmalarından kaynaklanan çekinme ve saklanma hareketlerinin yetişkinler tarafından utangaçlık olarak etiketlenmemesinin gerektiğini bu dönemin doğal olduğu ve aşırıya kaçmadığı zaman geçici olup zamanla geçeceğini yaptıkları araştırmalarda ortaya koymuşladır. Çocuklarınızda sağlıklı bir özgüven duygusu geliştirdiğiniz taktirde utangaçlık ve çekingenlik gibi sosyal fobileri olmayacaktır. Ve özgüven duygu gelişimi için hiç bir zaman geç kalınmış değildir fakat bunun için çocukluk çağının ilk yıllarının çok önemli olduğunu unutmayalım.
Utangaç bir kişiliğiniz yada çocuğunuz varsa bu bir kader değil ve aşılabilen bir psikolojik durumdur. Bu durum özellikle sosyal iletişimde ve yaşamda aksaklıklara ve başarısızlıklara neden oluyorsa rahatlıkla kontrol altına alabilir ve değiştirebilir ve değişebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.