PLASTİK KİRLİLİĞİNE YENİ ÇÖZÜMLER
Plastikler çevre için bir çok madde de olduğu gibi büyük kirlilik ve çevre geleceği için büyük tehtit içermektedir. Klasik plastiklerin ham maddesi olrak fosil atıkları genelde de petrol olmak üzere , gaz ve kömürde kullanılmaktadır. Ve doğada çözünmesi uzun yıllar alır ve ciddi bir çevre kirliliği yaratır.
Plastiğin kullanımı hayatımızda geniş bir alanı kaplamaktadır. Ve buna rağmen çevreye verdiği zarar düşünülerek plastik kirliliğine alternetif çözümler düşünülmüştür. Ve bunun sonucu olarak bitki bazlı selüloz dan biyoplastikler oluşturulmuştur. Biyoplastikler birçok bitkisel hammaddeden üretilmektedir, selüloz ve şeker önemli hammaddelerindendir. Biyoplastikler kendi içinde çeşitlere ayrılırlar. Biyo plastiklerin doğada çözünmesi çok büyük bir avantaj olsada üretim olarak henüz çok yaygın değildirler. Şuanda bu yenilikçi plastikler giderek artan bir hızla özellikle hazır ambalaj sanayisinde, tek kullanımlık çatal bıçak piyasasında, poşetler de, hatta günümüzde bahçe mobilyalarında da kullanılmaya başlanmıştır. Petrol fiyatlarının artması ve çevreye zaradan dolayı klasik plastiğin yerine almaya aday olan biyo palastikler üzerinde ve kullanım alanları ile ilgili bilim adamları araştırmalar yapmaktadırlar. Şimdilik pahalı bir yöntem olarak görülsede biyoplastiklerin üretimin alernetif çözümler düşünülmektedir. Harvard Üniversitesi Biyolojik Araştra Mühendisliği Wyss Enstitüsünde araştırmacılar karides kabuklarından izole yeni bir biyoplastik üretilmiştir.Bu yeni buluş hem biyopalstiklerin üretim maliyetini düşürmekiçinde önemli bir adım olmuştur.
Bir çok hükümette biyopalastiklerin üretim alnının geliştirilmesi ve kulanım alanlarıın artıp kalsik plastiğin yerine geçmesi için destekler ve anlaşmalaryapılmaktadı. Dünyada ki plastik atık kirliliğine ciddi bir çözüm olucak gibi gözüküyor.Buda çevre kirliliği için umut verici bir gelişme.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.