Kulakların temizlenmemesi gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, yanlış temizleme yöntemlerinin kulak ağrıları ve kulak iltihaplarına neden olabileceğini belirtti.
“Kulak yolunu örten cilt, çok ince ve daha hassastır. Kulağımızı temizleyelim derken o kemik kanalının üstündeki cildi yırtarsak, tahriş edersek bakteriler ve mikroplar cilt altına iner, şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına neden olur”
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek“Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır” dedi.
Yörük, halk arasında “kulak kiri” olarak bilinen cerumen salgısının, zarardan çok faydasının bulunduğunu söyledi. Herkesin kulak temizleme eğiliminin olduğunu anlatan Yörük, kulak kirinin toplumda hoş karşılanmadığına işaret etti. Ancak cerumenin içinde kulağı koruyucu maddelerin yer aldığını dile getiren Yörük, “Lizozim maddesi, kulağı bakterilere ve mantarlara karşı koruyor”diye konuştu.
Yörük, şöyle devam etti: “Kulak çöpleriyle kulağımızı temizlemeye kalkarsak dışarı atılmak üzere olan salgıyı, daha ileriye doğru atarız. Kulak bunu ’Bir miktar salgı azaldı’ gibi algılar ve onu tamamlamak için biraz daha fazla salgı yapar. Böylece kulağımızda kirle dolma durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca kulağa sokulan pamuklu çubuk, vücuttan atılmak üzere olan salgıyı iterek kulak zarını kapatır, bu da duyma bozuklularına neden olur.”
Yanlış temizleme yöntemleri ciddi sorunlara yol açabilir
Bazı kişilerin kulaklarını iğne, tığ, anahtar, çöp ve kürdanla karıştırdığını, bunların kesinlikle yanlış temizleme yöntemleri olduğunu belirten ve kulak içindeki kısmın hassaslığına dikkati çeken Doç. Dr. Yörük, şunları kaydetti:
“Kulak yolunu örten cilt çok ince ve daha hassastır. Kulağımızı temizleyelim derken, o kemik kanalının üstündeki cildi yırtarsak, tahriş edersek ağrı hissederiz. Cildi yırttığımızda dış kulak yolundaki bakteriler, mikroplar cilt altına iner, kulağımızın iltihaplanmasına ve orta kulak iltihabına neden olur. Bir de tatile gittiysek, denize, havuza girmişsek, havuz ve denizdeki bakteriler o cildin altına girmişse, çok şiddetli kulak ağrıları ve kulak iltihaplarına yol açabilir. Hatta tatilinizin zehir olmasına neden olabilir.”
Çok rahatsızlık duyuyorsanız pamuk veya peçete kullanın
Kirden rahatsızlık duyanların, pamuk ya da peçete yardımı ile kulağının dış kısmını hafifçe temizleyebileceğini anlatan Yörük, “Biz dış kulak yolunun içindeki kiri, arka kısmındaki zarı görmek için bazen alırız. Alırken de ucu eğri küreklerimiz vardır. Küreklerle kirin arkasına geçeriz, yavaşça kiri alırız ve kulağın muayenesini yaparız. Onun dışında kulak temizlenmemelidir”bilgisini verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.