Kalp Krizini Önleyen Aşı Bulundu
Harvard Kök Hücre Enstitüsü Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları ile işbirliği içerisinde kalp krizi riskini azaltabilmek için bir “genom-düzenleme” yaklaşımı üzerinde çalışmaktadırlar.
Yapılan çalışma sonucu tek bir gen üzerinde (Karaciğerde bulunan PCSK9 geni) yapılan bir düzenleme yaklaşımı ile kolesterol seviyesini yükselmesini önleyen tek bir aşı yapmayı başarmışlardır. Karaciğerde bulunan PCSK9 geninin yüksek kolesterol ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu aşı kolesterol seviyesini dengede tutarak kalbe giden kan akışının bozulmasını engelleyerek kalp krizi riskini düşürür.
Bu gendeki mutasyonların yüksek kolesterol düzeyleri ve kalp krizi sorumlu gibi göründüğü bulundu, bir gurup araştırmacı 2003 yılında yüksek kolesterol düzeylerinin erken kalp krizi geçiren ailelerin PCSK9 genin bir kolesterol düzenleyici olduğu ancak çalışmalar sonucu dünyadaki insanların %3’nün bu genin değişime uğramış özel şekline sahip olduklarını bu genin değişimin kandaki kolesterol seviyesini otomatik düşük tuttuğu görülmüştür. Doğuştan bu genin iyi değişmiş haline sahip olan bu %3 ün otalama 15-28 oranında daha düşük kolesterol seviyelinin olduğu ve ortalamanın altında kalp krizi risklerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Genetik piyango kazanmış bu insanların kalp krizinden korunduğunu belirten araştırmacılar eğer bunu çoğaltmanın mümkün olduğunda kalp krizinden insanları korumanın yolu olduğunu bununla ilgili çalışmaların net bir sonucu yaklaşık bir on yıl süreceğini bildirdiler.
Fareler üzerinde denen aşı kolesterol seviyesini %40 oranında düşürmeyi başarmıştır, uzmanlara göre bu aşının sadece bir kez uygulanması kalp krizi riskine kalıcı bir çözüm olabileceğini ve böylece bu aşı ile kalp krizinin ölümcül riskine kalıcı bir çözüm olarak çıkacağı bildirildi. Uzamlar kalp krizini önleyecek aşının çıkması için çalışmaların devam ettiğini ve bunun bir on yıl sonra yaygınlaşacağı görüşündeler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.