Çocukların Zeka Gelişimi Ve Oyun
Çocuklarda oyun oynama rahatlatıcı ve fiziksel gelişimi destekleyici bir aktivite olmasının yanında zihinsel gelişim içinde önemli bir aktivitedir. Oyun çocuklar için çok önemlidir, neden bu kadar önemlidir?
Yeni doğmuş bir bebekte 2 milyar beyin hücresine sahip olarak doğar ancak bu beyin hücreleri arasındaki bağlantıları henüz gelişmemiş olduğu için bağlantıların %75 ‘i sonradan edinilecek durumlara bağlı olarak yok olur yada pekişir ve güçlenir. Beyin gelişimi büyük çoğunluğu yaşamın ilk beş yılı içinde oluşur. Oyun gerekli nöronları etkileyici ve bağlantıları oluşturucu etkiye sahiptir, hafıza , öğrenme , duygusal düzenlenme ve sosyal zekayı ileriki yıllar için hazırlayan antrenmandır oyun. Çocuklarımız zihinsel gelişimine destek olacak bazı oyun türleri ve bunların onlara katkılarını aşağıda inceleyelim;
Fiziksel ,sosyal interaktif oyun; Kıran kırana oyun , koşma atlama gibi faaliyetleri içerir. Bu yüksek enerji oyunları tüm memeliler arasında yaygın bir oyun şeklidir. Fiziki olduğu gibi zihinsel de birçok faydası vardır.
Karakteristik Belirtileri Önleme Dikkat Eksikliği Hiperaktive Bozukluğu (DEHB); Hiperaktif fareler üzerinde yapılan bir deneyde oyun oynayan farelerin dikkat geliştirici davranışlarının geliştiği gözlemlenmiştir.
Sosyal Zeka; Oyun beynin diğer bölgelerine orbitofrontal korteks ve bağlantıları denilen alanda gelişime teşvikte büyük rol oynar. Karar verme mekanizmasının gelişiminde son derece etkilidir, çocukların kötü bir seçim yada daha iyi seçimler yapmak adına oyun oynarken bunu geliştirme şansı yakalarlar.
Duygu Düzenleme; Özellikle yatmadan 30 dakika önceki bir oyun çocuğun uyku sorunları içinde rahatlama ve duygu kontrolünde etkili ve çocukların öğrendiklerini pekiştirmeleri için de uyku öncesi oyun onların yararına bir durumdur.
. Çocuklarınızın beyin gelişimini etkileşimlerini arttırmak için onlara oyun zamanları ayırmalı ve bu oyun zamanlarını kaliteli geçirmek için önceden planlar yapmalıyız.
. Bebekler mümkün olduğunca onlarla güvenli bir şekilde oyunlar oynayalım.Araştırmacı Clowyn Trevarthen bebeklerin doğumdan itibaren oynamaya hazır olduğunu belirtiştir.
. Okul öncesi çocuklar da oyun geliştirici oyunlar ile zihinsel ve fiziksel kabiliyetlerini geliştirici oyunlar oynamaları sağlamalıyız.
. Çocukların koşma , tırmanma , sallanma gibi fizikisel aktivitelerinin aynı zamanda zihinsel gelişimlerine katkıda bulunduğunu unutmamalıyız.
Zahmetsiz ve eğlenceli beyin egzersizleri için oyun bir numaralı ve çocukların da sevdiği bir egzersiz olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.