Cep Telefonu Uyku Kaçırır

Cep telefonu hayatımızın her anında her dakika yanımızda. Yanımızdan ayırmadığımız bu küçük alet acaba bizlere fiziksel olarak ne gibi etkileri vardır?
Bunun cevabı için Dr.Charles Czeisler, Harvard Üniversitesi’nde uyku tıp profesörüne göre cep telefonunu sürekli yanımızda bulundurmak vücudumuzun doğal ritmini bozduğunu belirtmiştir. Özellikle Geceleri yatak odasında bulundurulması üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Ve yatak odasında bulunan cep telefonun doğal ritimli bozduğu gözlemlenmiştir. Yatak odasında ışık olması gözün arka bölgesinden hücreleri uyararak retinadan beyne mesaj gitmesine sebep olur. Işığa duyarlı hücreler vücudumuzu uyku ve uyanıklık için bilgilendirmek için görevlidirler. Bu uyku kontrolü melatonin hormonu v uyanıklık hormon kortizon salımını kontrol eder. Tüm yapay ışıklar standart ampuller veya florsan ışıkları bizleri uzun süre uyanık tutarak melatonin salımını engellediği düşünülmektedir .Fakat bunların içinde cep telefonu en fazla etkiye sahiptir. Beyaz normal bir ışık gibi görünse de farklı dalga boylarında farklı renkler içermekte olduğu belirtilmiştir. Ve telefonlar tablet ve e-okuyucular tarafından yayılan mavi ışık büyük bir yarıcı etkisi olduğu söylenmiştir. Çünkü pigment denilen melanopsin arsında , retina hücreleri mavi ışığa en duyarlıdır.
Araştırmacılardan Profesör Skene yatmadan önce kitap okumak için sizi daha fazla uyanık tutmayı sağlayabileceğini belirtmiştir. Ve ayrıca uyku sorunu yaşamak istemeyenler için yatmadan 2-3 saat önce ekrana bakılmaması gerektiğini bildirmiştir. Tv ekranları da mavi ışık yayarlar ancak cep telefonu gözümüze en yakın ışığı yansıtır. Işık vücudu kısa süreli bir yansımada bile etkileyebilir. Telefonunuza gelen bir mesaj, uyarı ,telefon kontrolünde bile yansıyan ışığın size etkisi vardır. ABD’de Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada gece boyunca ışık sadece 0.12 saniye boyunca toplam etkisi test edilmiştir. Katılımcılar bir saat içinde , iki milisaniye süren ışık darbeleri sonucunda vücut saatleri gecikmiş ve uyanıklık süreleri uzamıştır. Bu aralıklı ve sürekli ışığa maruz kalan iki grup olarak incelenmiştir. Ve sürekli ışığa maruz kalan grubun uyanıklık sürelerinin uzadığı görülmüştür.Elektro manyetik radyasyon türü , bir cep telefonu radyo dalgaları kullanarak baz istasyonu konuşmaya ile çalışır. Radyo dalgaları atomların yapısını değiştirmek için yeterli enerjiye sahip değilse iyonlaştırıcı olmayan radyasyon var demektir. Bununla birlikte radyasyon uyku esnasında beynin elektriksel aktivitesini etkileyebilir.
Bilim adamları cep telefonuna maruz kalmanın baş dönmesi, kulak çınlaması, uyku bozuklukları, gibi bize anlık zararlı etkileri olabileceğini vurguladılar. Uzun vadede ise bu konu üzerinde bir kanıt olmasa da daha fazla etkileri olabileceği görüşündeler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.