Bebek kişilik gelişimi için bilinmesi gerekenler

3.071 kez görüntülendi

Bebek kişilik gelişimi için bilinmesi gerekenler

Freud’un kişilerin psikoseksüel gelişim dönem kuramına göre0-18 ayı kapsayan  dönem  anne ve bebek arasındaki  ilişkinin önemi çok  büyüktür.

Frerud  kuramına göre insanın cinsel  gelişim evresi   dört dönem ayrılır. Bunlar doğum ile başlayıp 18 yaşa kadar devam eder. Oral, Anal, faillik, latent dönem. Bu yaklaşıma göre cinsel gelişim kapsamında sadece  eşeysel  üreme anlamında  tek anlam içeren değil haz veren bağımlılıklar, nesnelere haz veren uyaranlara bağımlılık gibi geniş kapsamlı olarak ele alınmıştır. Kişilerin hayat boyu duygusal  ruhsal  durumlarının cinsel gelişim dönemlerine bağlı olarak kaldığını bunların bilinç üstüne aktarılarak kişiliğin oluşumunu etkilediğini göstermiştir. Burada Ferdun özellikle 0-18 ay oral ve anal dönemin  gelişimdeki büyük katkısındaki   annelerin öneminden bahsedelim.

Şüphesiz ki her anne çocuğuna en iyisi vermek ve en iyisini yapmak ister. Fakat bazen bilinçsiz ve yanlış tutumlar büyük hatalara sebep olabilir. Bu yüzden öncelikle Ferdun  kuramlarından Anal ve Oral dönemin içeriğine göz atalım. Böylece  olası yapabileceğimiz yanlışlardan kaçınmış olmamızı sağlayacaktır.

Oral Dönem(0-18ay); Bu dönem doğumdan başlayıp 0_18 ayı kapsayan bebeklik dönemindeki  ilk dönemdir. Bu dönemdeki en önemli haz kaynağı ağızdır. Bebeğin kendini ifadesi, algılaması daha çok ağız bölgesine odaklıdır. Yutma, emme, nesneleri ağzı ile tadarak tanımaya çalışma tüm haz ve ilgi dil ve ağza yönelik hissedilmektedir. Aynı zamanda bu dönemdeki  emme sadece beslenme amaçlı değil haz alma ile de  ilgilidir.

Bu dönemde bebeğin anne ile ilişkisi çok önemlidir. Emzirmek  anne ile bebeğin  bağlarını kuvvetlendirip aynı zamanda birbirilerini tanımaları ve yakınlaşmalarını da sağlar. Bebeğin beslenmesi ve bakımı konusunda bu dönemin eksiklik  yada aşırılık ile  sonuçlanması bebekte ruhsal  kişisel bozukluklara yol açacaktır. Bu dönemdeki yetersizlik Freud a  göre  narsizm , kötümserlik, nesnelere bağımlılık, ileri derecede bağımlı, kıskanç haset bir yapının oluşumuna sebeptir.

Bu dönemin başarı ile sağlanması ve tamamlanması  kişilerin aşırı bağımlılıkları olmayan veren ve alan, paylaşımcı güvenen ve güvenilir bir yapı  oluşumunu sağlar..

Anal Dönem(1 ve 3 yaş); Bu dönem çocuğun anüs kaslarının kontrolü ile başlar. Bu dönemde dışkının tutulması ve atılmasında kontrol  sağlanır.bu dönem çocuğun bireyselleşme ve bağımsız hareket etme isteminin yoğun olduğu bir dönemdir. Kurama göre bağımlılıktan vazgeçme ve bağımsızlık kazanmak için ebeveyn   kontrolüne direniş dönemidir. Bu dönemde yine annelerin önemi çok büyüktür. Bu dönemde aşırı baskıcı bir yaklaşım ve ayıp, günah gibi sözlerin söylenmesi çok yanlıştır. Bu dönemde kalmaya,  başarısız bir  anal döneme, saplanmaya sebep olur. Bu dönemde sıkı katı bir tuvalet eğitimi ileride; katı görüşlülük, dik kafalılık, inatçılık, dağınıklık, cimrilik yada aşırı harcayan  bir kişilik oluşumuna sebep olur. Bu dönemin yumuşak ve anne doğru yumuşak bir iletişim içinde etkili bir şekilde geçmesi ise özerkliği, bağımsız karar almayı, utanmadan  suçluluk duymadan girişimlerde bulunmayı, karar almayı ve aldığı kararların sonucunu kabullenmeyi ve dik kafalı olmayan bir kişilik gelişimini sağlar.

   

Bebek kişilik gelişimi için bilinmesi gerekenler Haberine Ait Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.