Dünya Çapında Gebeliklerde Bebek Büyümesinde Çarpıcı Eşitlik
Irk ,genetik ve çocuklarda büyüme farklılıkları, özellikle bebeklerin doğum kiloları ve boy uzunlukları arasında ki farklara bakıldığında ırk kökeni ve genetik yapılardan dolayı doğumsal kilo ve boy farklılıklarında birincil etmen olarak gözükse de aslında bilinenin tam tersi bir araştırma ile kanıtlanmıştır.
Oxford Üniversitesinde yapılan yeni bir aştırma ile dünya çapında bebeklerin doğumsal kilo ve boy uzunlukları incelenmiştir. Araştırma da Yeni Brezilya, Hindistan, Çin, İtalya , Kenya , Umman, Birleşik Krallık ve bunun gibi sekiz farklı ülkede yaklaşık 60.000 gebelik ve doğum gözlemlenerek yürütülen çalışmada bebeklerin doğumsal kilo ve boy gibi farklılıklarını etkileyen ana neden genetik ve ırk farklılıklarından öte annelerin beslenmesi, bakımı ve soysa ekonomik durumlarının büyük rol oynadığı gözlemlenmiştir. Daha önceleri farklı toplumlarda doğan bebeklerin boyutlarındaki farkın ırk ve genetik sorumlu olduğu düşünülürdü. Ancak yapılan çalışma sonucu annelerin gebelikteki beslenme yaşam ve sosyal konumlarının anne karnındaki bebek gelişiminde ana rol oynamaktadır. Sağlıksız koşullarda geçirilen bir gebelik ırk farklılığı etkisinden uzaklaşarak hemen hemen farklı ırkılar da bile olsalar bir çok gebenin düşük ağırlık ve kısa boylu bebekler dünyaya getirdiği gözlemlenmiştir. Sağlıklı beslenen ve sağlıklı koşullarda gebelik yaşayan tüm annelerinde ortalama yakın ağırlık ve uzunlukta bebek sahibi olmuşlardır. Annenin gebelikte beslenme ve kötü alışkanlıklardan uzak durması fiziksel zorlayıcı işlerden uzak durmuş olması ve stresten uzakta bir gebelik geçirmesi bebeğin hayata normal başlamalarını ve büyümelerinin de normal girmelerini sağlamış olacaklardır. Oxford jinekoloji baş yazarı yapılan araştırmada 60.000 gebelikte bebeklerin büyüme eğrileri aynı ultrason ile ölçülerek kemik ve baş çevreleri gelişim süreçleri takip edildiğinde ülke ve coğrafya farkı gözetilmeden sağlıklı gebeliklerdeki bebeklerin hayata eşit başladıklarını, sağlıksız ve kötü bir gebelik dönemi geçiren annelerin bebeklerinin düşük kilo ve boyda doğduğunu ve büyüme eğrinin altında hayata başladıklarını söylemiştir.
Sonuç olarak annelerin eğitim, sağlık ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi demek bir çok bebeğin hayata büyüme eğrisinde eşit başlamasını ve ilerideki yaşamlarında bir çok hastalıktan korunmuş olmaların sağlamak demek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.