DNA Analizi İle Sağlıklı Bebek
Genetik , kalıtsallık üzerine yapılan ilk çalışma bezelye bitkileri üzerinde 1800’lerde yapılmıştır, o tarihten bu yana bilim adamlarının ilgi odağı bir konu olmuştur. Son 50 yıldır Watson e 1953 yılında DNA çift sarmal Crik’in açıklanması, teknolojideki gelişmeler ve 1990 yılında başlayan insan Genom Projesi de dahil olmak üzere bu alanda büyük ilerlemeler olmuştur. İnsan DNA’sını oluşturan 3 milyar kimyasal çiftlerinin dizisini belirlemek için büyük bir girişim yapıldı 2003 yılında bu konu ile ileri araştırmalar olmuştur.
İnsan genetik çalışması ailelerden geçen hastalık genlerinin katılımı konusunda yoğunlaşmıştır . Bu hastalıkların genlerin tanımlanması zor ve zahmetli bir süreçtir ‘pozisyonel klonlama yada ters genetik olarak adlandıran tekniklerle mümkündür. Belirli bir hastalığın altında yatan genin tanımlanması uygun tedavilerin geliştirilmesine büyük faydası olmuştur.
Bu konu ile yapılan son çalışma Oxford Üniversitesi’nde tüp bebek görüntüleme yöntemi ile DNA analizinden geçirilen bir doğum çalışması yapıldı .ABD’nin Philadelphia kentinde 2013 mayıs ayında bu yöntem ile bir bebek dünya ya gelmiştir. Bebeğin anne ve babası doğum öncesi embriyoyu Oxford Üniversitesine göndermişlerdir. Yapılan DNA analizi ile embriyonun genetik bozukluğa sahip olup olmadığı ve tüp bebek merkezinde ise doğru kromozom sayısı ile eşleştirilmesi sağlanmıştır. Uzmanlara göre bu yöntem ile dünyaya gelen çocukların sağlıklı olma şansı daha yüksektir. Bu yöntem ile kalp ,alzheimer gibi genetik hastalıkların riski de azalmış olacağı belirtildi.
İngiltere’de ciddi tıbbı riskler içermediği sürece embriyo seçmesi yasak. Bu durum yasal hale gelirse uzmanlar böylelikle hastalık riskleri daha azalacağının görüşündeler..
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.